En liten lamptest

Har länge tyckt att min lilla pannlampa inte räckt till ute i mörkret när jag geocachar. Jag har länge haft en Energizer 7 LED lampa som kostar mellan 160-200 kr. Jag fick min gratis av en leverantör på jobbet och tackade för det. Jag har även köpt en Philips LED SFL7380 för 299 kr på Jula, detta är en handhållen liten och smidig ficklampa.

I oktober fick jag tips om en bra cykellampa som passade bra till mountainbiken nu när höstmörkret sänkt sig över landet. Jag beställde en sådan, en XML-T6 med väldigt starkt ljus. Jag passade då även på att beställa en lite bättre pannlampa. Det blev en ZT-652 Cree Q3 WC. Nu har jag tagit mig lite tid åt att göra ett relativt enkelt och helt ovetenskapligt test av dessa lampor. Testet är utfört i en skogssglänta med lite bakgrundsbelysning från vägar och gängvägar runt om men när det är snöfritt är det i princip becksvart här. När testet gjordes var det snö ute vilket naturligtvis förstärker ljusskenet en aning.

Testet består i att jag belyser en ca 2m hög vägg på dryga 20 meter avstånd med var och en av lamporna.


A. Energizern(Pannlampa), 7 LED, ca 45 Lumen. ca 169:-
B. Philips SFL7380(ficklampa), Cree 3 Watt LED, ca 80 Lumen. Ca 299:-
C. (D.) ZT-652(pannlampa), Cree Q3 WC, ca 160 Lumen (Försäljningssajten säger 230 Lumen, kartongen säger 160. Ca 90:-
E. (F.) XML-T6(lampa för montering på cykelstyre alt pannlampa). 10watts LED ca 1000 Lumen. Ca 299:-

ZT-652 och XML-T6 lamporna är beställda över nätet från Deal Extreme. Energizerlampan har jag fått och Philipslampan har jag köpt på Jula.

Ingen av lamporna hade vi testtillfället fulladdade batterier utan batterier av olika driftslängd. Det positiva med ZT-652 pannlampan är att den kan drivas med tre stycken AAA batterier eller ett 18650 batteri vilket är bra om man får slut på laddning i ett 18650 batteri och inte har möjlighet att ladda eller byta så kan man alltid köra med AAA batterier. XML-T6 lampan är mest tänkt som Mountainbikelampa och går enkelt och smidigt att montera fast på styret. Det medföljer även en pannlampsspänne så att man lätt kan sätta lampan på huvudet. Den drivs av ett batteripack på 4st 18650 batterier som i sitt paket är uppladdningsbara, med ljusdiod och allt. De ska även vara överladdningsskyddade. Det är inte tänkt att man ska kunna plocka ur dessa batterier ur batteripacket utan det är ett “klart” pack.

Nu finns det ju en uppsjö av hur starka lampor som helst och det är i princip bara plånboken som avgör på vilken nivå man vill lägga sig. För min del så räcker dessa ljusstyrkor rätt långt och det till en väldigt billig penning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *